Přidat odpověď
Abych odpověděla zakladatelce - právě tohle může vyřešit dobrá RK, rezervujete si nemovitost a oni pak hledají kupce na váš byt a smlouvy s danými termíny se uzavírají až je znám další účastník obchodu - tedy kupec na váš byt.
Jinak mi přijde velmi riskantní se zavázat ke koupi domu když nemáte zatím kupce na svůj byt. Tedy myslím tím podepsat rovnou smlouvu s majitelem, protože z toho pak vyplývají i termíny a pokuty a také prodávajíc si pak podle řídí své další návaznosti. Leda byste byli schopno zafinancovat celý dům a platit obě nemovitosti (na bytě se platí stále nějaké ty společné věci jako fond oprav apod.) dokud se byt neprodá, což může třeba trvat.
Na financování lze vzít hypotéku na celou nemovitost třeba s fixací na rok, takže až bude byt prodán tak ve fixaci doplatit část hypotéky a pak třeba přejít na další fixaci. Možná existují i produkty které s prodejem jiné nemovitosti počítají ale to nevím jaké to má případně podmínky.
Rozhodně bych nezávazala k ničemu kde bude jasné že MUSÍTE do určité doby byt prodat, což se nemusí podařit, třeba u nás se teď byty prodávají dost dlouho, leda za hodně výhodnou cenu, tak abyste se nedostali do situace kdy budete muset třeba hodně slevit aby se byt prodal a vy jste dostáli podmínkám v bance nebo kupní smlouvě apod.
U RK se to dělá tak že si rezervujete byt s tím že financovat budete prodejem vlastního bytu a tím pádem z toho nevyplývají pro vás žádné pokuty a RK je hodně motivovaná vám kupce sehnat - když v tom mají 2 obchody. To jsou takové ty "kulové blesky", někdy je toho i více za sebou. U RK je výhoda že ty termíny naváží na sebe tak, aby to vyhovovalo všem účastníkům. Tedy jak termíny placení, tak stěhování.
Samozřejmě je potřeba si pohlídat solidní RK, poptejte se na reference. Na straně kupujícího si sice RK nevybíráte, musíte jít k té která má RD v nabídce. Nicméně pokud by se vám nezdály reference, můžete se obrátit na právníka nebo i jiného makléře aby to dojednal.
Tak jsem to měla jednou já při koupi, danou RK jsem neznala, tak jsem najala makléře dle doporučení, zároveň od prodával tu naši nem. a ten vše dojednal i ohledně koupě s druhou RK. Ono to kupce nic nestojí - většinou se RK podělí o tu jednu provizi, když každý zastupují jednu stranu obchodu.
Co se týká prodávajícího tak samozřejmě pro něj je to trochu komplikace že se musí čekat na prodej vašeho bytu, takže záleží kolik je zájemců, zda nemají někoho kdo bude platit hned. Na druhou stranu dnes se na nemovitosti fronty nestojí, tak třeba bude rád že kupec je a klidně počká. A zas třeba ti co berou 100% na hypotéku mají pak problém aby jim to banka dala. Takže je určitá výhoda vlastního financování.
Co se týče samotného domu, tak to asi vzít stavaře, někoho kdo tomu rozumí. Může to být třeba klidně i dobrý makléř který bude zastupovat vás. Nebo třeba alespoň známého který někdy stavěl a ví na co se ptát.
Nechat si předložit doklady, kolaudace, revize apod. Záleží jak dům starý. Porovnejte si zápisy v katastru i vč.mapu. Samozřejmě podívat se na list vlastnictví.
Co se týče hypotéky - zas obvykle poradí makléř, dobré RK mívají i někoho na hypotéky. Nebo jít do své banky a poptat se. Banka si dělá svůj odhad tržní ceny, nebo smluvní odhadce - pozor ten nemusí být nutně shodný s kupní cenou. Nikdy nebude vyšší, ale může být nižší, resp. banky se o o snaží. Od výše odhadu se pak odvíjí podmínky hypotéky. Ale vy pokud budete brát cca 50% kupní ceny byste s tím neměli mít vůbec žádný problém, a jsou pak i lepší úroky - pokud je úvěr do např. do 70% odhadu je lepší úrok - to má každá banka stanoveno ty tabulky jinak.
Předchozí