| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

V souvislosti s nedávným úmrtím mého tatínka (dnes je to 5 týdnů - ten čas TAK letí...) jsem se u rodičů probírala různými rodinnými dokumenty. Musím říct, že pro mne ty staré (a to myslím přelom 19. a 20. století - babička byla narozena 1903) mají velké kouzlo. Jsou psané ručně, krásným ozdobným krasopisem a uvádějí pro mne plno zajímavých údajů.
Třeba jsem objevila, že můj tatínek byl nejen křtěn (což se u člověka, narozeného 1925 dalo předpokládat), ale i to, že po příjezdu do ČSR v roce 1947 to bylo tak důležité (nevím, zda pro něho, nebo pro úřady), že jako první dokument u nás má český (vlastně slovenský :-) ) přepis křestního listu. Chudák ten, co se s tím v Bratislavě přepisoval, dost bojoval s azbukou a táta v té době asi neuměl ještě dost česky, aby to opravil. Vyšly z toho (zejména ve jménech) kouzelné "přebrepty".

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 9-2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.