Tak diskuzi jsem nečetla celou, ale asi nic nového nepřidám - syn se taky kolem 2 let šíleně vztekal, tenkrát jsem si říkala, že na období vzdoru je snad ještě brzy, že ten je až kolem 3 let...no, my ho měli asi dřív, protože ve 3 letech už to bylo o hodně lepší...na vztekání a scény zabíralo podle situace buď si toho nevšímat a nebo odvést pozornost někam jinam...když nezabralo ani jedno, tak vzít a odnést
, s motorkou to taky ze začátku zkoušel...ale řekla jsem mu, že když nebude poslouchat a nezastaví, když mu řeknu, tak se motorka prostě brát ven nebude...několikrát na to i došlo, nakonec pochopil, že to myslím doopravdy... Ale vždycky jsem se snažila těch zákazů a příkazů dávat co nejmíň, jen tam, kde to bylo opravdu nebezpečné nebo jinak důležité... Co se týká plínek, tak ty měl do 3 let, nespěchala jsem, ale zato se odplenkoval během jednoho jediného dne a od té doby už chodil sám na nočník, žádné nehody, žádné praní, náhradní oblečení, žádné nervy, všechno proběhlo naprosto pohodově...neviděla jsem důvod, proč spěchat...on to má tak se vším, že k tomu dojde později, než některé jiné děti, ale o to rychleji a pohodověji to proběhlo...a to pro mne bylo důležitější, než to, jestli bude bez plínek ve 2 a nebo ve 3 letech