Volná výchova - četla jsi ten článek? To je výchova bez určených hranic. Teda co si vybavuji z toho článku, který jsem četla před pár dny.
Co si pod tím představuji já? Já si pod tím představuji naprostý chaos. Stav, kde nejsou dodržovaná žádná pravidla stanovená rodiči resp. rodiče žádná pravidla nestanovili. Stav, kdy si každý dělá, co chce a jak chce.
Zrovna jsem tohle řešila s dcerkou.
Rozčiluje ji, že má když přijde ze školy odnést aktovku do pokojíčku, převléknout se tam do domácího, poskládat si školové oblečení, jít vyklidit myčku, poklidit barák od jejích a ségry věcí, případně udělat, co má v denních povinnostech (třeba vysát), udělat si školu a může si dělat co chce. Ona nechápe, proč ji trestáme tím, že musí občas vyklidit myčku, vysát dům, proč po ní jdeme dokud to neudělá... Když jí pošlu, aby něco udělala, nechápe proč ona musí jít a udělat to... Nechápe, že odměna se dává jen za to, že je ji zač odměnit... Je v pubertě, máme pro ni pochopení, ale já nebudu makat do úmoru zatímco ona si bude válet šunky v nebo u bazénu...
Další, co zahrnuji do hranic je chování dětí vůči mě coby rodiči, chování k prarodičům... Nebude na mě křičet a nebude na mě sprostá, nebude mi lhát a nebude doma krást a nebude nás podvádět... Zkrátka od útlého dětství vychovávání... podobně jako jsme vychovávali štěňátko, abychom s ním soužili příjemně, tak tak podobně vychováváme i ji