Dezert můžeš připravit už klidně týden předem - kterýkoli druh klasického vánočního cukroví bez krému (nebo i s krémem, pokud máš možnost to uskladnit, ale volila bych radši nekrémové, píšeš o dědovi, starší lidé mohou být imunitně oslabení a stačila by jim menší infekční dávka v "jetém" krému)
Další možnost dezertu předem je domácí zmrzlina, ta může být v mrazáku klidně třeba 2 týdny. Recept na bezpečnou zmrzlinu s tepelně opracovanými žloutky mám na webu (ochucení samozřejmě lze i jiné, teď se nabízí jahodová)http://www.celorocnikucharka.cz/leto.html#svestkzmrz
Relativně trvanlivé jsou brownies, kdyžtak trochu víc upečené, aby byla vejce bezpečná
Můžeš si také předem upéci sněhové korpusy na Pavlovy a před oslavou naplnit šlehačkou a ovocem
nebo můžeš předem upéci sněhové pusinky a před oslavou z nich zkonstruovat Etonské poháry s jahodami a šlehačkou
Ze slaného můžeš umotat drobné tvary z listového těsta (taštičky plněné sýrem a olivami, zámotky s pancettou a parmazánem, minibuřtíčky z párků nakrájených na třetiny, omotaných proužkem těsta a na konci naříznutých, otevřou se jako minibuřtík), syrové zmrazit (na tácu s pečpapírem, pak sesypat do pytlíků) a před oslavou skládat na plechy a upéci.
Můžeš připravit naložené - třeba utopence z koktejlových párků (nebo jemných párků na třetiny, já používám vídeňské Ponnath)
marinované olivy (rozmarýn, nakráhený citron, hrubý pepř a olivový olej)
marinované sýry (feta, jadel, korbáčky...s čerstvými bylinkami, chilli a oliv. olejem)
pokud máš dostatečnou kapacitu mrazáku a trouby, tak si můžeš připravit masové rolády s různými náplněmi (nejlíp se mrazí jemná játrovomasová fáš se zamíchanými mandlemi, brusinkami apod., takdy se dobře mrazí kaštanová nádivka, špatně se mrazí žemlová nádivka) a potom upéci.
Můžeš uvařit caponatu, v chladničce vydrží 2 dny bez problémů
můžeš uvařit rillettes, trvanlivost v chladničce cca 5 dní
můžeš udělat marinované grilované papriky, vydrží cca ty 2-3 dny v lednici