Přidat odpověď
No já nevím, naši kluci zkusili cigarety a alkohol před školou, na školách v přírodě.
Na 1. stupni ZŠ, resp. před školou, se kouřilo běžně, na 8G mi syn vyprávěl zážitky s alkoholem na škole v přírodě a občas se dozvídám, že se dostanou i k jiným věcem - cigarety, tráva - jen doufám, že u toho to končí.
Myslím si, že se to spousta rodičů akorát vůbec nedozví.
Ale já z toho nedělám tabu, ani nic nezakazuju. Chci, aby si uvědomovali vlastní zodpovědnost za sebe. Nemá smysl žít do osmnácti v zákazech, jednak mám zkušenost, že kdo chce, cestu si najde a dokáže se to zvrátit hodně blbě a taky znám pár lidí, kteří "zblbli" až po těch osmnáctinách, protože najednou směli.
Ono bez zákazů je to pro děti najednou jiný - rozhodnout se, jestli něco zkusí, když ho rodič nezdupe, ale zároveň ví, jaké jsou důsledky - zdravotní, i společensko-právní. Úplně jinak o tom přemýšlí. Pro mě je důležitý, že se o tom se mnou otevřeně baví (15 a 16).
Co se týče tolerance - to je přece o celé společnosti a vzorech, nejde žít v izolaci rodiny, leda někde v horách na samotě a vzdělávání doma.
Předchozí