| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Píšu jako reakci na téma "Mirka" (který je asi nejspíš troll, ale stejně) - pořád mě udivuje, jak můžou DOSPĚLÍ lidé pravidelně a trvale OČEKÁVAT POMOC od jiných dospělých lidí (a být věčně zklamaní a naštvaní, když se jim jí nedostane)?

Nemluvím o mimořádných situacích typu nemoc nebo nehoda, mluvím o běžném normálním životě, který si lze víceméně aspoň v hrubých rysech naplánovat. Jak je možné, že při tomto plánování někdo zcela automaticky počítá s tím, že to sám nedá a bude potřebovat pomoc někoho jiného, přičemž tuto pomoc si zcela zdarma nárokuje (tj. chce se vrátit brzo do práce a počítá s pomocí babičky zdarma, nikoli najaté a zaplacené chůvy?) Znovu podotýkám, že mluvím o lidech dospělých a zdravých. Jak je vůbec možné, že se někdo myslí, že prarodiče by si měli k sobě automaticky brát jeho děti na část prázdnin a má jim za zlé, když se do toho nehrnou? Že by jim měli dávat dárky takové nebo makové, že by jim měli vyzvedávat děti ze školky/školy, a vůbec tak či onak POMÁHAT?

Pro mě se člověk dosažením zletilosti (případně dostudováním, pokud k němu dojde později) stává zcela samostatnou jednotkou, zodpovědnou především sám za sebe. On i jeho rodiče jsou DOSPĚLÍ lidé a k dospělosti patří i schopnost za běžných okolností se ZCELA postarat sám o sebe, případně o své vlastní potomky, a jet si PO SVÉM A ZA SVÉ.

Proto považuji po dosažení dospělosti očekávání, že mi kdokoli včetně vlastních rodičů cokoli jen tak dá nebo poskytne, za známku značné nezralosti a nepochopení, o čem to celé vlastně je. Povinností rodičů je dovést děti do dospělosti, poskytnout jim přiměřené vzdělání a rozvoj, A TÍM VEŠKERÉ AUTOMATICKÉ POVINNOSTI KONČÍ a dál je jen vztah DOSPĚLÝCH rovnoprávných a svéprávných lidí, kteří k sobě v ideálním případě budou mít tak blízko, že si spoustu věcí budou vzájemně poskytovat, ale DOBROVOLNĚ a nikoli na základě nějaké ujeté smyšlenky, že je to jejich POVINNOST.

Přiznám se, že jsem asi ovlivněna svou vlastní situací, ale to pochtívání některých dětí (jak to psal Mirek a jak to tu občas čtu) mě naplňuje skoro až vztekem. Přijde mi příšerný, aby se dva mladí zdraví lidi nedokázali primárně postarat sami o sebe a měli za zlé svým rodičům (kteří třeba už tak mladí a zdraví nejsou a za život se jistě už napracovali docela dost), že je nehodlají zcela automaticky dotovat a cpát do nich svoje prachy a energii.

VÝSLOVNĚ PODOTÝKÁM, že nemám na mysli mimořádky a průs.ry (kdyby něčí maminka odmítla přijet v momentě, kdy dcera musí s předčasným porodem do špitálu, manžel je s kamiónem na druhém konci Evropy a doma by muselo zůstat samotné dvouleté dítě, protože si zrovna lakuje nehty nebo kouká na Ordinaci, tak by mi to přišlo taky blbé, ale moclipak ono takovýchhle vyhrocených situací v životě je), ale nárokování si "pomáhání" v běžném životě, kdy jsou všichni zdraví a nic mimořádného se neděje, případně zlobení se, že ti druzí k tomu nejsou ochotni.

Jak toto vnímáte vy? Myslíte si, že je povinností rodičů vás podporovat penězi nebo časem i po dosažení dospělosti, nebo to vnímáte tak, že cokoli vám poskytnou, je fajn a příjemný bonus, ale v žádném případě nároková věc, za jejíž neposkytnutí byste měli právo se na rodiče zlobit?

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 1+1+1= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.