Přidat odpověď
Spousta z vás Kudle vůbec nerozumí, nebo si to nepřečetly, rozumět nechtějí a nebo se vytahují, jak to mají ony. Kudla jen rozsáhle popsala to, že pokud děti založí vlastní rodinu, nemají neustále viset rodičům na krku proti jejich vůli. Pokud prarodiče chtějí do mladé rodiny strkat peníze, hlídat děti atp. a baví je to, jejich věc. Pokud nechtějí, tak je to taky jejich věc. Každá rodina je jiná a jednu babku baví vyvařovat pro celou ulici a jiná raději šetří a jede ho Honkongu. Ačkoliv její dcera se čtyřmi dětmi se tam třeba nikdy nepodívá. A třeba nechce a třeba tam pojede, až bude tak stará, jako matka, Ale ona bude ukřivděná, že matka odjela do Honkongu a přitom ty prachy mohla dát jí a k tomu ještě děti nemá přes prázdniny strčit, protože babka je na cestách. V rodině mají být vztahy dobrovolné, úcta - pokud je jí někdo hoden, finanční vztahy přehledné a jeden pro druhého má dělat jen to, co chce a to vše bez očekávání vděku. Pokud se někdo do něčeho nutí a nebo ho někdo donutí - je to jeho volba, ale pak ať si nestěžuje. Život máme jen jeden a je sakra krátký na to, aby se jeden pro druhého obětoval, když to sám tak necítí a ani nechce. Je spousta lidí, kteří se obětují rádi a s láskou. Jejich věc. Ale nezatracujme ty, kteří to prostě mají jinak. Nezatracujme nikoho, u koho to zrovna neunguje stejně, jako u nás. Nemáme na to právo.
A ještě jedna poznámka o vnoučatech a prarodičích. Když nejsou prarodiče z vnoučat celí vyjevení a nechtějí se o ně starat, je to jen jejich věc. Za to, že vnoučata nebudou mít tu babičku, co jsme měli my... bla bla bla, tak nebudou. Prostě není, je jiná. A dítě si poradí, když mu to pořád nebudeme připomínat, jak já jsem měla takovou úžasnou babičku a ta jeho je hrozná. Zrovna tak péče o staré rodiče. Buď na to máme a nebo nemáme. A tím nemyslím peníze. Pokud někdo nemá možnosti o ně pečovat doma, musí se to tedy řešit jinak. Není proto špatný, nevděčný, sobec atd. Prostě to každý nezvládne, chce taky žít. Měl přijde jako vrchol sobectví, se ve stáří hodit dětem na krk a udělat jim ze života peklo. Tohle už mám se svými dětmi domluvené a ony vědí, co se mnou. Viset na krku jim zaručeně nebudu.
Předchozí