Přidat odpověď
Lorax, asi tak.
Sama jsem vařila na táborech mnohokrát. Dívku s celiakií jsme tam taky měli, ale jedině tak, že měla veškeré své jídlo na celý pobyt ve své bedně, sama si ho (za pomoci někoho dospělého z vedoucích)nandala do svého kastrolku a ohřála si ho na kamnech v době, kdy se tam už nevařilo pro ostatní, aby se nekontaminovalo lepkem. Přežila na konzervovaných potravinách a polotovarech, ze "eráru" si odebírala jen ovoce a zeleninu a to si navíc chodila sama umýt, aby se jí to po umytí třeba nepoložilo na prkénko, kde se krájel předtím chleba apod.
Vařit jídla pro celiaka "jen tak po dohodě s kuchařkou" na hromadné zotavovací akci prakticky nejde ani legálně, muselo byt to být schválené nutričním terapeutem, a je to dobře, protože ve svatém naděšení se do toho chce dekdo vrhnout a přitom vůbec neví, co to všechno obnáší a jakou velkou reorganizaci táborové kuchyně by skutečné bezpečné bezlepkové vaření obnášelo.
Předchozí