Dcera má celiakii diagnostikovanou asi čtvrt roku. Na nemoc se přišlo náhodou při vyšetření na alergologii, dcera neměla žádné příznaky.
Dietu dodržuje doma i ve škole, kam dodávám část blp potravin. Absolvovala zatím jeden pobyt na letním táboře, odehrál se v areálu pro školy v přírodě, pobyt byl rodinný, takže vím, co dcera dostávala, provoz v kuchyni jsem nezkoumala.
Zpočátku jsem to doma trochu hrotila a dumala nad každým použitím utěrky z obavy, že bych mohla dceřin talíř kontaminovat, ale oddělené provozy skutečně nemám. Tedy - pečivo krájím a mažu každé jiným nožem, blp řízek smažím jako první, ale nemám oddělené nádobí, nemám oddělené dokonce ani máslo a dcera sedí s námi ostatními u stolu.
Uvidím, jaké budou na podzim kontrolní výsledky protilátek a pak buď ponechám nebo přiostřím.
Budu velmi ráda, když budu moci dceru pouštět na lyžák, tábor a dokonce i samotnou do města, kde číhá mnoho zakázaného pokušení a nebudu přitom propadat panice.