| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Grainne,

ve vší úctě si dovoluji hluboce nesouhlasit.

Protože jedna věc je, když JÁ SAMA cítím závazek, že já sama jsem dostala, a tak bych také měla něco dát dál, a to jak vracet těm, kdo mi to dali, tak posílat dál dalším generacím - toto je v pořádku a já sama pro sebe ho cítím myslím v míře víc než obvyklé.

Ale druhá věc - o které, jak se mi zdá, píšeš Ty - je, kdyby moji POTOMCI, tedy lidé, kteří sami ještě nikomu nic nedali, měli za to, že ten závazek (a teď nemyslím běžnou výchovu a výživu, kterou jsme jim jako rodiče povinování z toho titulu, že jsme rodiče) vůči nim mám, protože jsem sama dostala, i když oni se na tom nijak nepodíleli.

Tj. myslím si, že pokud by třeba Tvoje maminka cítila závazek vyzvedávat Ti děti pravidelně ze školky, protože její maminka takto vyzvedávala Tebe a ona chce poslat "štafetu" dál, tak bych to pokládala za moc hezký výraz té mezigenerační solidarity, kterou jsi popisovala a kterou obecně taky považuji za moc fajn věc. Ale kdyby sis to vyzvedávání takto nárokovala od své maminky Ty, protože přece jí to bylo také kdysi poskytnuto a ona je Ti to tudíž vlastně dlužna, tak by mi to přišlo neadekvátní, protože by to vůbec nepočítalo s jejími aktuálními možnostmi, schopnostmi a nakonec i chtěním, protože přece není možné, aby se člověk stal otrokem, který nemá nárok říct "ne", protože on sám kdysi něco dostal a přijal.

Právě z tohoto důvodu já velmi nerada přijímám, co nemusím, a velmi si vybírám, od koho co přijmu, aby se mi nestalo to, o čem píšeš - že by pak někdo po mně vyžadoval protislužbu, kterou bych mu nebyla ochotna nebo schopna poskytnout, a kdybych "přerušila řetěz, vzbudila bych tím nevoli".

(Aby nebyla mýlka - u svých pěstounů ~s~~s~ počítám, že se o ně postarám se vším všudy, budou-li to potřebovat, a kdyby to bylo cokoli, tak to nevyváží to, co udělali oni pro mě, ale svým dětem budu pomáhat pouze v té míře, v jaké to uznám za vhodné a možné, doufám, že toho budu moci poskytnout hodně, ale PROTO, ŽE JÁ SAMA BUDU CHTÍT, ne proto, že mě budou vydírat, že bych snad jinak přetrhla řetěz, jak tu naznačuješ.)

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 6+0= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.