Glukoso-fruktosový sirup není sladidlo, ale směs dvou jednoduchých cukrů.
I pokud je sirup vyráběný z klasického cukru (sacharosy), tak při jeho výrobě se sacharosa rozloží na glukosu a fruktosu. Takže sirup prostě bude glukosu a fruktosu obsahovat vždycky.
Jediné, co stojí za pozornost, je poměr glukosy a fruktosy - není moc dobré, aby fruktosa výrazněji převažovala (při použití sacharosy vznikne glukosa a fruktosa v poměru 1:1).
Ale celkově je hysterie kolem glukoso-fruktosového sirupu poněkud přemrštěná. Jd pouze o množství, kolik toho kdo zkonzumuje, protože konzumace přemíry jednoduchých sacharidů není vhodná (a konzumace fruktosy je možná ještě o něco nevhodnější než glukosy, kvůli nižší stimulaci produkce insulinu). Ale že je to na výletě v pití...to teda je úplně fuk
Doma pijem vodu, nebo do džbánu dám vodu s citronovou šťávou.
Ze sladkých nápojů má syn rád Schorle - směs moštu s minerálkou. V Německu se to přímo prodává v lahvích, doma a v restauracích to člověk jednoduše namíchá.