Jsem teď kotě odchovávala a zhruba ve třech něsících už ho ani nenapadne útočit na škrábat. Taky k nám přišel bohužel hodně maličký, je z venkovních divokých koček, takže byl odloven, sotva přišel s maminkou na jídlo. Mám malou holčičku, takže bych neriskovala, aby ji kotě masakrovalo. Nejhorší je, že se moc těžko popisuje, jak se to odnaučování dělá. Protože já už to dělám tak nějak instinktivně, aniž bych nad tím přemýšlela. Takže to to jen tak načrtnu, prakticky se to budeš muset naučit sama metodou pokus omyl. U takhle maličkého kotěte nemůžeš ještě používat normální výchovné metrody - je to ještě kočičí batole a ty s ním musíš především navázat vztah. Takže v případě útoku se kotě uloví (nedovolit-znemožnit zakázané činy), znehybní - chytit pevně za kůži za krkem, přitisknout do náruče - musí to být hodně s citem - kotěti je to nepříjemné, ale nikdy ne bolestivé! Pak převedeš nehybnost do mazlení, začneš ho uhlazovat do předení, tím se uklidní. Podobně mu při lovu ruky "zatahuješ" drápky. Kotě to po nějakém čase opravdu pochopí. Jak už někdo psal - matka kotě zmydlí a pak olíže - tak zhruba tohle napodobuj. Uvidíš, ž to žádné kočičí monstrum nevyroste
.