| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Já dělám toto:
Pikantní marmeláda z arónie nebo z jeřabin a la brusinky
1,5 kg plodů, 700 g cukru, 400 ml vína, 50 ml rumu nebo vodky, 4 drcené hřebíčky, půl lžičky strouhané citronové kůry, půl lžičky skořice, čtvrt lžičky sorbanu nebo pektogelu.
Dobře vyzrálé plody očistíme, propereme a promícháme a necháme okapat. V kastrolu je polijeme vínem, přidáme koření a dusíme pod pokličkou 25-30 minut. Poté hmotu rozmačkáme šťouchadlem na brambory, přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme rum nebo vodku a sorban nebo pektogel, který marmeládu chrání před plesnivěním. Vroucí rozdělíme do menších skleniček a zavíčkujeme.
Nepoužívám jako marmeládu, ale ochucuju tím tvaroh nebo bílý jogurt. Výborné.

Likér
2 kg jeřabin (sklizených po prvním mrazu, ale to se v posledních letech nedaří), 1 kg cukru, 1 l vody, 1 l žitné (vodky apod.), 7 hřebíčků, 5 bobulek nového koření, 10 cm celé skořice. Láhev od okurek naplníme jeřabinami, vychladlými cukerným sirupem a lihem, přidáme koření. Láhev dobře uzavřeme a necháme stát alespoň měsíc na teplém místě. Pak přefiltrujeme do lahví.

Mám vyzkoušenu kombinaci aronie s beztrnou ostružinou, půl/půl, kdy obojí ovoce rozvařím s cukrem, poté rozmixuji tyčovým mixerem a plním do sklenic. Ostružiny do značné míry srazí trpkost aronie. Můžu přidat i jablka. Dělám z toho dětskou výživu, děti to milují.

Jeřabinový likér
1000 g zralých jeřabin, 40 g kůry citrónu, 30 g kůry pomeranče, 30 g celé skořice, 10 g vanilkového proutku, 3 l lihu 96 %, 3 l vody, 1 kg bílého cukru.
Zralé jeřabiny otrháme ze stopek, vypereme ve vodě a dáme je ještě na dva dny zmrazit. Zmražení bobulí není nutné, ale dodá jim sladkost. Pak jeřabiny přesypeme do velké láhve. Přidáme citrónovou i pomerančovou kůru, skořici, přelijeme lihovinou a dobře uzavřeme. Necháme stát tak dlouho, až jeřabiny zcela zblednou (1 až 2 měsíce). Potom výluh procedíme, případně přefiltrujeme přes papírový filtr na kávu. Přidáme svařený cukrový (nebo i medový) roztok, promícháme a necháme ustát. Nakonec likér stáčíme do lahví. Uchováváme v chladu a temnu.

Víno z černých jeřabin
Dlouhodobě vyzkoušený recept:
Jeřabiny rozdrtíme, vzniklou drt vpravíme do demižónu a zalejeme vlažnou vodou, ve které jsme rozpustili cukr. Směs v demižónu důkladně zamícháme, přidáme živnou sůl a kvasinky.
Demižón plníme do 3/4, jako při výrobě každého ovocného vína.
Samozřejmně uzavřít zátkou s bublátkem, a uložit v teple (pokojová teplota). Jeřabiny kvasí pomaleji a dlouho. Z dlouholetých zkušeností mohu doporučit, že nejlepší je víno stahovat z kalu až minimálně po 4 měsících. Výsledek je vynikající, víno zemité vermutové ( skoro cinzano bitter) chuti s vysokým obsahem alkoholu. Zbylý kal po stažení lze vypálit - vysoká výtěžnost - vynikající výsledek.
Na závěr, dlouholetýmy výzkumy otestované poměry:
1 kg černých jeřabin - rozdrtit - vznikne cca 1l drti
1,8 l vody
0,8 kg cukru
Takže z 1kg černých jeřabin dostanete cca 3,3l směsi pro kvašení.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 1+2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.