Schválně jsem si vzala k ruce knížku "Jídlo a pití v pravěku a ve středověku" a koukám na přílohu, kde jsou recepty... a všude zahušťujou. Chlebem tedy.
Namátkou:
Bobří ocas (15. - 16. století)
Vezmi ocas a zadní nohy, opař je a dej do popela, tak se dají dobře očistit. Potom vše uvař ve slané vodě.
Udělej následující omáčku: vezmi krajíček nebo dva bílého chleba a rozinky, roztluč je v moždíři a rozpusť dobrým vínem. Proceď a propasíruj, vlej do kotlíku, přidej bobří ocas, okořeň pepřem, zázvorem, hřebíčky, květem a šafránem. Omáčku přislaď trochu medem. Pakli chceš ozdobněji udělati, přidej rozinky a krájené mandle.
Že my vůbec jako národ přežili, když se už v patnáctým století zahušťovaly omáčky jedovatou moukou...