Přidat odpověď
Spíš si myslím, že to nebude diagnóza, ale povaha. Ale takhle přes net těžko soudit. Mám osobní zkušenost s lidmi s bipolárkou a neřekla bych, že nemluvení a bručení jsou projevy deprese. Podle mne jste naprosto povahově nekompatibilní, což ti ale píšu léta.
Otec mého syna má schizoafektivní psychózu, což je u něj de facto bipolárka s bludy. Mánie se projevují hlavně tak, že nespí, je přehnaně činorodý, lítá po nocích, půjčuje si peníze, nesmyslně utrácí, něco koupí a pak to hned vyhodí (při minulé mánii dva notebooky plus jeden můj) je nesmírně hovorný, mluví rychle a je do hovoru "zabraný", prožívá ho. Deprese spočívají v tom, že jen leží, není schopen dělat vůbec nic, nemluví, nic ho nezajímá, leží v posteli nebo mlčky kouří u okna.
Je to obrovská zátěž pro celou rodinu, i když jsme na to už tak nějak "zvyklí". Prášky otupí ty největší hroty, ale že byl pod práškama příjemný a milý společník, to taky úplně ne. Jakmile prášky přestane brát nebo s nimi začne experimentovat, je zle. Spouštěč je obvykle nějaká zátěžová, krizová situace - naposledy smrt kamaráda.
Předchozí