Přidat odpověď
Napíši zkušenost od sebe. Nosím brýle od 12-ti let.
S brýlemi vidím dobře, ale někdy i strašně špatně. A to v době, kdy je pod mrakem, pršlavo. V té době, kdybych šla o očmínu, tak je rozdíl jestli vidím spodní řádek pěkně ostře nebo o řádek výše rozmazaně.
Jako dítě jsem seděla v první lavici, na tabuli sice viděla, ale neviděla jsem třeba na papír na tabuli, kde bylo psané žlutou fixou. A rozdíl mezi normálním obrazem v TV a mým jsem zjistila až po nasazení brýlí, do té doby by mě nenapadlo, že ten obraz má vypadat jinak.
Syn nyní došel s tím, že vidí na jedno oko trochu rozmazaně,ale že je to "v pohodě". Protože i tak ty písmena přečte. Když si vzpomenu na sebe, kdy se při preventivce a prvních náznacích nad tím mávlo rukou....
Před pár lety jsem si dávala dělat nové brýle a jelikož jsem špatně viděla přes ty staré, chtěla jsem si nechat přeměřit zrak, věděla jsem, že vliv mají staré skla, měla jsem poničené antireflexy. Nojo, v dnešní době vadu zraku měří přístroje. Přístroj mi naměřil o půl až třičtvtě dioptrie více než jsem měla. No byla jsem trochu rozčarovaná, neb jsem necítila, že bych tak špatně viděla. Přes nové brýle jsem neviděla, písmo se mi zmenšovalo a jaké bylo překvapení, že po 3 měsících jsem byla na přeměření a nové hodnoty byly ještě menší než původní. Takže tak asi já věřím nějakým přístrojům.
Předchozí