Přidat odpověď
ale jo, to my jsme taky mívali ošetřovatelství, které nás učily sestry, kde jsme probírali oše péči v jednotlivých oborech. ale navíc ještě nás to učili i lékaři, kteří se zaměřovali podrobněji na nemoc samotnou. oba předměty se doplňovaly. opakovaně jsem se setkala s tím, že i šikovným holkám - asistentkám chyběly právě ty hlubší znalosti. že oni vědí CO mají dělat a dokáží to udělat, ale pořádně neví PROČ se má dělat zrovna tohle. samozřejmě, netroufám si soudit, jestli je to rozdílností výuky sestra - asistent nebo jestli je to v přímo v těch konkrétních lidech (jako že třeba při vyučování nedávali pozor nebo už zapomněli).
jinak ještě co se týká k návratu výuky na střední. já na dětskou sestru nastoupila vlastně v revolučním roce, pak se tak nějak všechno začalo měnit. vznikly první vyšší odborné školy, kde se zpočátku učila právě ta dětská sestra. vzpomínám si, jak jedna z našich vyučujících srovnávala svoji zkušenost s výukou na vyšší odborné a na střední. jednoznačně preferovala tu vyšší odbornou, uváděla, že tam jsou ženy vyzrálejší, motivovanější, s větším zájmem o studium (no, možná na tom něco bylo - z naší původně 33 hlavé třídy nakonec v praxi skončilo asi pět sester a pokud vím, tak jediná já vydržela i po půlroční nástupní praxi, několik dalších pokračovalo ve studiu na porodní asistentku nebo lékařku, většina ostatních pak šla pracovat mimo obor). po pár letech jsem pracovala na oddělení, kam na praxi chodili i studenti z "mojí školy", učitelky, se kterými jsem se znala. ty byly upřímně nešťastné. stěžovaly si, že zrušením oboru dětská sestra na školu začaly chodit i holky, které by dřív ani neprošly přijímačkami, ale teď je musí většinou nechat odmaturovat. protože když je nepřijmou, jejich rodiče podají odvolání, a protože škola má volné kapacity, musí je přijmout. kdyby je vyhodili v průběhu studia, k maturitě by pak došla jenom hrstka studentů a pověst "vyhazovací školy" by se nelíbila zřizovateli a nejspíš by jim ještě i ubylo zájemců, kterých i tak měli málo... a samozřjmě, aby škola fungovala, potřebuje studenty (a tím i peníze)...
nicméně já mám teď holku v devítce a vybírala si školu. osobně jsem získala pocit, že ta úroveň středních škol šla dolů všude, nejenom na zdrávce. ale samozřejmě, opravdu je to jenom můj dojem, nechci to vydávat za nutnou pravdu.
Předchozí