Přidat odpověď
nordico, ona eudo asi nezná základní poučku z dob komunismu
"za komunismu si byli všichni rovni, jen někteří si byli rovnější"
mně tedy bylo v době revoluce 17náct takže těch "osobních" zážitků až tolik nemám, sic od rodičů a prarodičů vím dost, ale osobně pamatuju:
- jak občas nebyl k dostání toaleťák
- jak nebyly k dostání vložky
- maso "přivezli" jednou týdně, byla na to samozřejmě fronta, důchodci tam stáli už od rána, lepší kousky se daly sehnat jen "pod pultem"
- ostatně význam termínu "podpultový" už asi pozdější generace znát nebudou
- jak nebyly k dostání pomeranče, mandarinky či banány - jako dítě jsem myslela že je to sezónní výhradně vánoční ovoce. U nás ve městě tedy nebyly k dostání ani o těch vánocích, vozila jsem se sourozencům ze školy Brna kde je měli občas na ovocňáku a fronta na to byla přes dvě ulice a koupit šlo jen limitované množství, když chtěl někdo koupit musel si tu frontu vystát znovu .
- jak mně přišel "dobrý spoluobčan" v kempu upozornit ať si toho Kryla nepouštím tak nahlas
To mi jednou děti nebudou snad ani věřit tyhlety zážitky.
P.S. ohledně toho vzdělání - jo studovat vážně nemohl každý, i když těsně před revolucí bych řekla to už bylo uvolněnější.
Ale občas někdo i vystudoval, ale je otázka zda mu to k něčemu bylo. Třeba jeden můj příbuzný, nesmírně chytrý a vzdělaný člověk, s dvěma VŠ, dělal léta jakési podřadné práce v chemičce. Technický inovativní typ, nesmírné plýtvání talentem řekla bych já. A to nebyl žádný disident. Jen to neměl dobrý "se stranou". Jo jo, vzdělání mu ještě nějakým omylem umožnili, ale potom ...
Předchozí