Přidat odpověď
Jo, jenomže ta politická korektnost má nějakej základ, kterej asi není dobrý úplně přehlížet.
Když o někom dneska řeknu, že je Žid/černoch, tak pokud to bude pro mě znamenat jen konstatování typu "on je fotbalista/má zrzavý vlasy" tj. faktickej popis nějakýho rysu toho člověka, ze kterýho nebudu vyvozovat vůbec nic jinýho, než že má černou pleť/zrzavý vlasy/rád hraje fotbal/je židovskýho vyznání, tak v tom nevidím problém.
Ale pro spoustu lidí to má ještě jiný konotace - vemte si, jaký konotace mělo ještě před 50 lety slovo "Žid", a antisemitismus je docela rozšířenej ještě dneska.
To s těma rasama je taky vošajstlich - když to bude JEN konstatování, tak s tím nemám problém, ale mám problém, jakmile někdo tý rase začne připisovat obecně nějaký, hlavně negativní znaky (a echt rasisti to ještě vyšperkujou tím, že když nadávají na cikány, tak vlastně žádní rasisti nejsou, protože cikáni i my jsme vlastně jedna indoevropská rasa).
Takže já jsem pro to nazývat věci pravými jmény, ale bez postranních úmyslů a neschovávat za tím žádné skryté hodnocení toho člověka jen proto, že má dejme tomu černou pleť.
Předchozí