K jednotlivým případům se schválně nevyjadřuji, protože nejsem žádná strana u soudu. Někdo něco tvrdí, ale já nemám v ruce žádné dokumenty (text stížnosti nebo žádosti na sociálku, záznamy sociálky, záznamy o průběhu komise a soudu, argumentace jednotlivých stran). Ty mohou dostat k nahlédnutí novináři, a mohou je okopírovat, přeložit, okomentovat. Vyjádření jednotlivých účastníků soudních procesů komentovat a posuzovat nechci.Ani v ČR, ani v Norsku. Například v případě toho těžce nemocného miminka jsem žádný dokument neviděla, i když se slibovalo zveřejnění aspoň některých podkladů.
Ty absurdní důvody se v médiích objevovaly. Naposledy jakýchsi padesát či šedesát důvodů, proč vám sociálka v Norsku odebere dítě ala: pomalu jí, je to známka incestu nebo matka je příliš malého vzrůstu.Někdy je dobré používat selský rozum, podle mého, ale ty neuvěřitelné poznámky v různých diskusích o nacistickém, komunistickém a tak dále Norsku mi lezou krkem. Norsko je normální demokratická země, která má i problémy jako každá jiná, ale může se je sama řešit. Druhá Severní Korea to není, což se dá dokázat objektivně a tvrdím to i subjektivně na základě svých pobytů a komunikace se známými v NO (ale ty objektivní důkazy by byly důležitější). A nevěřte, že by vám v jakékoliv oblasti Norska sociálka zabavila dítě za to, že mu dáte čokoládu v neděli nebo za to, že zpívá písničku o Ježíškovi, jak jsem kdesi četla.