Přidat odpověď
Dneska jsem na idnesu narazila na článek, který píše o nově navrhovaném zákoně, který mě zvedl ze židle. Podle toho, co jsem si přečetla, tak by mi zákon mohl znemožnit courat se po volné krajině a chodit do lesa na houby. A to prosím kvůli lobby "zelených vrahů".
Vcelku chápu, že se honitba uzavře v době honů. Přeci jenom, pohybovat se v lese zároveň s partou magorů s puškou v ruce není nic o co by člověk stál, ale podle této novely by mohl být přístup znemožněn po větší část roku.
"Myslivci mohou žádat o znepřístupnění honitby veřejnosti u obecních úřadů už nyní v době rozmnožování, hnízdění, kladení a odchovu mláďat nebo provádění lovů. Podle kritiků se však pravomoci myslivců novelou natolik rozšíří, že umožní uzavřít honitbu prakticky nepřetržitě.
Nově bude rozhodnutí o zákazu platit okamžitě, a ne až poté, co vůči němu ostatní zainteresované strany vysloví připomínky. Za porušení zákazu bude navíc hrozit pokuta až 30 tisíc korun místo dosavadních 10 tisíc. Ve stejné míře se zvyšují sankce třeba i pro ty, kdo nechají po honitbě volně pobíhat psa či jiné domácí zvíře.
Nejde přitom zdaleka jen o lesy. V Česku je celkem 6,9 milionu hektarů honiteb a rozloha celé České republiky je zhruba jen o milion hektarů vyšší. Pod honitby tedy spadají i pole, louky, sady a prakticky veškerá volná krajina v Česku."
Co si o tom myslíte?
Já jenom doufám, že to je zase jenom špatná interpretace novinářů.
Předchozí