Přidat odpověď
Adelinkoo,
největší legrace je, že V TÝ DOBĚ z kvality potravin opravdu nikdo nejásal, obecně se považovalo za kvalitnější cokoli dovezenýho ze Západu. Z tehdejších gumovejch rohlíků si dělala srandu i tehdejší komunální satira, a náhražek to bylo plný taky (drahý suroviny by se na něco musely dovážet ze Západu).
Některý potraviny sehnat byla naprostá utopie, existujou celý kuchařky, jak nahradit třeba čínský ingredience domácíma, co dát místo rýžovýho vína a tak. Přijít k řezníkovi a koupit si určitý maso bylo taky problematický, a některý věci, jako játra a další, byly tzv. "úzkej profil" a prodávaly se známejm "pod pultem"
Sehnat v zimě čerstvou rybu prakticky neexistovalo, o ovoci nemluvě. Ovoce a zelenina se prodávaly často nahnilý (což dneska teda bohužel taky) a nikdo se neobtěžoval s nějakou estetikou - vím o pánovi, co s hudební skupinou vyjel na Západ a koupil tam manželce brambory, který se prodávaly, považ, PRANÝ, a vypadalo to hezky.
Fakt nevycházím z údivu, kolik lidí zpětně vnímá dobu socíku jako nějakou potravinovou idylu - já to vnímám přesně naopak, že teprve teď se dá kulinářsky "rozjet" a nakoupit opravdu kvalitní suroviny. To, že jsou v nepřeberný nabídce na trhu i potraviny s různejma náhražkama, je sice opruz, protože si na to musíš dávat pozor, ale zdaleka tam nejsou jen ty a na ty socialistický náhražky myslím nespravedlivě zapomínáme.
Předchozí