| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Na český kuchaře a servírky ani pizzéry v cizině jsem nenarazil. Ale z Prahy i jinench tuzemskejch míst moc dobře vím, jaká bejvala pizza tam, kde ji dělali Češi a tam, kde měli pizzéry třeba Bosňáky nebo Makedonce. Špatná a dobrá. Teď je to o něco lepší, postupně se od těch cizinců naučila pizzu i řada Čechů. A mám to od zdrojů, i když z občasnejch letmejch zážitků, když mi chutná, nebejvám línej vzkázat pochvalu kuchaří a zeptat se na něj, co je zač.

Česká kuchyně trpí základní vadou: surovinama. I v takzvaně vyhlášenejch podnicích (mluvím ze zkušenosti tlumočníka, tlumočícího při různejch obědech a večeřích, kam zvou zahraniční delegace např. ministří, poslanci a senátoři) mám pocit, že zeleninu nakupujou snad v Lidlu a maso taky. Maso bejvá tuhý, ale stejně jako zelenina hlavně bez chuti a vůně. Tuhý knedlíky apod. už ani nekomentuju, možná, že lepšejc vařej klidně tu a tam někde ve venkovský hospodě, ale obecně je rozšířená neúcta k surovinám. Přitom chutný a měkký maso i chutná vonící zelenina se dá dneska koupit, na rozdíl od komunistický doby, a není to ani nijak zvlášť drahý.

Český číšníci a servírky mívaj společnej základní problém: člověk se jich musí dovolávat, domávávat a podobně. Jsem v tomhle zhejčkanej Balkánem, kterej má svoje vady na kráse, ale pokud tam někdo nepodstrojuje Čechům, Polákům a podobnejm hostům, ale vaří a peče primárně pro domácí, vaří oproti Česku velmi, někdy až neskutečně chutně a číšníka se nemusíte dovolávat, stačí oční kontakt. Číšník chodí nebo postává uprostřed a furt kouká po hostech, jak zachytí pohled, hned je u mě a s objednávkou je rychlej. Proto se mi občas stalo, že po příjezdu do Česka jsem čekal na příchod číšníka 10-15 minut, než mě napadlo zuřivě mávat a volat "pane vrchní!" (jo, to si ještě nechaj říkat "pane"), případně mi bylo i vynadáno, co tam pořád sedím a neobjednávám si.


vyučení kuchaři buď vaří v zahraničí nebo dělají jinou práci, protože je prostě kuchařina neuživí, ale v zahraničí čeští kuchaří a české servírky patří k nejlepším, je radost, když tě obsluhuje česká servírka a zjistíš, že v kuchyni je český kuchař, berou si je i Italové do čistě italských pizerií, až budou čeští kuchaří pořádně zaplacení doma, tak bude česká gastronomie, kde bývala

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 0+8= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.