Přidat odpověď
Na český kuchaře a servírky ani pizzéry v cizině jsem nenarazil. Ale z Prahy i jinench tuzemskejch míst moc dobře vím, jaká bejvala pizza tam, kde ji dělali Češi a tam, kde měli pizzéry třeba Bosňáky nebo Makedonce. Špatná a dobrá. Teď je to o něco lepší, postupně se od těch cizinců naučila pizzu i řada Čechů. A mám to od zdrojů, i když z občasnejch letmejch zážitků, když mi chutná, nebejvám línej vzkázat pochvalu kuchaří a zeptat se na něj, co je zač.
Česká kuchyně trpí základní vadou: surovinama. I v takzvaně vyhlášenejch podnicích (mluvím ze zkušenosti tlumočníka, tlumočícího při různejch obědech a večeřích, kam zvou zahraniční delegace např. ministří, poslanci a senátoři) mám pocit, že zeleninu nakupujou snad v Lidlu a maso taky. Maso bejvá tuhý, ale stejně jako zelenina hlavně bez chuti a vůně. Tuhý knedlíky apod. už ani nekomentuju, možná, že lepšejc vařej klidně tu a tam někde ve venkovský hospodě, ale obecně je rozšířená neúcta k surovinám. Přitom chutný a měkký maso i chutná vonící zelenina se dá dneska koupit, na rozdíl od komunistický doby, a není to ani nijak zvlášť drahý.
Český číšníci a servírky mívaj společnej základní problém: člověk se jich musí dovolávat, domávávat a podobně. Jsem v tomhle zhejčkanej Balkánem, kterej má svoje vady na kráse, ale pokud tam někdo nepodstrojuje Čechům, Polákům a podobnejm hostům, ale vaří a peče primárně pro domácí, vaří oproti Česku velmi, někdy až neskutečně chutně a číšníka se nemusíte dovolávat, stačí oční kontakt. Číšník chodí nebo postává uprostřed a furt kouká po hostech, jak zachytí pohled, hned je u mě a s objednávkou je rychlej. Proto se mi občas stalo, že po příjezdu do Česka jsem čekal na příchod číšníka 10-15 minut, než mě napadlo zuřivě mávat a volat "pane vrchní!" (jo, to si ještě nechaj říkat "pane"), případně mi bylo i vynadáno, co tam pořád sedím a neobjednávám si.
vyučení kuchaři buď vaří v zahraničí nebo dělají jinou práci, protože je prostě kuchařina neuživí, ale v zahraničí čeští kuchaří a české servírky patří k nejlepším, je radost, když tě obsluhuje česká servírka a zjistíš, že v kuchyni je český kuchař, berou si je i Italové do čistě italských pizerií, až budou čeští kuchaří pořádně zaplacení doma, tak bude česká gastronomie, kde bývala
Předchozí