Ráchel, tak malá rekapitulace, ju? Kde přesně projevuju to málo empatie a naznačuju, že je Alča nemožná, když nemá poslouchací kamarády? (já tam vidím k tomuto tématu pouze tu větu, že to snad není nic tak neobvyklýho, a to je reakce na to, že se Alča hodně divila tomu, že bys mohla někoho takovýho mít). Kdežto o zdvořilosti toho, co explicitně píše Alča, by se dalo pochybovat s daleko větším úspěchem.
Alenka.Alča:
"Rachel opravdu máš takové kamarády, co by tě hodinu dokázali DOOPRAVDY poslouchat a dávali by ti zpětnou vazbu, zabývali by se tím, co tě trápí?"
Já:
"opravdu máš takové kamarády, co by tě hodinu dokázali DOOPRAVDY poslouchat a dávali by ti zpětnou vazbu, zabývali by se tím, co tě trápí? "
Tak to snad není nic tak neobvyklýho, nebo jo?"
Alča:
"A Kudla zase moralizuje
Ty opravdu dokážeš celou hodinu někoho OPRAVDOVĚ poslouchat, nemyslet u toho na nic svého i když TĚ TO POSLOUCHÁNÍ NEBAVÍ?"
Já:
"Moralizuje?
Proboha, v čem zas?
Tak snad jsi mluvila o KAMARÁDOVI, tj. o blízkým člověku, ty nejsi schopná ani hodinu poslouchat blízkýho člověka s tím, že tě jeho plky nezajímaj?
(samozřejmě když to není hodina denně po dobu x let, ale hodina občas, a on zas třeba jindy poslouchá hodinu tebe)
"
Alenka.Alča
"Všímáš si co píšeš? O sobě nenapíšeš, na přímou otázku neodpovíš,jen neustále moralizuješ. Opravdu dokážeš hodinu někoho poslouchat, nemyslet u toho na nic svého a opravdově hodinu vnímat o čem ten druhý mluví?"
Já:
"Že nemluvím o sobě, by v tomto kontextu mělo být spíš plus, ne? Lidi, co mluvěj hodně o sobě, tak spíš nebývaj než bývaj dobří posluchači.
A jak to, že na přímé otázky neodpovídám? Já si myslím, že většinou jo a dost poctivě (pokud to nejsou otázky typu "jak se jmenuješ" a "kde přesně bydlíš"?)
"
Alenka.Alča
"Že nemluvím o sobě, by v tomto kontextu mělo být spíš plus, ne? Lidi, co mluvěj hodně o sobě, tak spíš nebývaj než bývaj dobří posluchači.
Nene, není to v tomto kontextu plus. Naopak to hovoří o tom, že nevnímáš co ten druhý říká. Druhý se jasně na něco ptá a ty mu neodpovíš a sama jedeš na své vlně Kudla toho ví o mezilidských vztazích nejvíc. Obdivujte Kudlu jaké má opět dobré názory Ale tím také vlastně odpovídáš. Neumíš opravdově toho druhého vnímat. Neuměla bys opravdově toho druhého hodinu poslouchat a opravdově na něj reagovat, aniž bys nechtěla být sama středem pozornosti."