Přidat odpověď
nejsem z brna a celiaka nemám, má jen zmutovaný gen, který to způsobuje, takže dost vařím bezlepkově, rada od dr byla, aby se nepřecpával lepkem.
a ještě je důležité jak to máš.. sousedka když to měla čertsvě diagnostikované, tak rok nesnesla i se zbytkovým množstvím lepku, teď už jí třeba zbytkové množství nevadí... po tom.. roce..
jinak spousta věcí se dá vařit bezlepkově normálně.. tedy.. za normální peníze, bez použití bzelepkových směsí či mouk
první co sousedka udělala bylo, že si koupila pekárnu na chleba - pečení je v ní pohodlnější, ale člověk se obejde i bez ní, akorát to v troubě musíš ohlídat...
jinak já hodně vařím s rýží - třeba rýžový nákyp, různá rizota, rýži s omáčkou maso zelenina - zahustit se dá buď bramborovým škrobem, nebo kukuřičným, nebo kukuřičnou nebo rýžovou moukou
pečivo se pak peče z bezlepkové směsi nebo já ráda míchám pohankovou mouku
pohankovou mouku kupuju kupodoivu nejlevněji v rossmanu, ale jinak bezlepkové mouky mívají levně třeba i za 40 Kč kilo (což je levné - normálně stojí tak 100) třeba v hypernově, když na to narazím, vezmu si třeba dvě.. - ty by sis jich vzala třeba víc
pak syn má rád pufované chleby rácio.. jedl je dávno před zjištěním té mutace genu - akorát předtím jsem mu kupovala různé zrné.. teď kupuju už jen rýžové a kukuřičné - tedy bezlepkové - normálně stojí 18, v akci v kaufu balení stojí 10 Kč
Strouhanku kukuřičnou mají taky v kaufu za pár korun.
Sousedka hodně omezila to pečivo. Nevím kolik vás je doma, oni jsou čtyři a jí hodně.. takže ona třeba řízky obalí svoje ve svojí mouce a strouhance a pro rodinu v normální, zezačátku to dělala pro všechny - ale hrozně to lezlo do peněz.
bezlepkové nudle mají kukuřičné za dobrou cenu třeba v lídlu - mají to špagety, tak se dají použít i jako zavářka do polévky.
k snídani já třeba jím pohankové nebo jáhlové vločky - to kupuju ve zdravěnce, jen to zaliju mlékem, hodím na chvíli do mikrovlnky, do toho nakrájím ovoce.. a je na světě super bezlepková snídaně. - ty vločky stojí kolem 20 Kč a balení mi vydrží tak 10 snídaní
pečivo, které upečeš, se dá třeba zamrazit, protože chleba z pekárny je dost velký a nevydrží dlouho dobrý, tak je lepší ho nakrájet na plátky a zamrazit a pak si vyndávat jen jednotlivé plátky.. většina lidí s celiakií, ale pečivo omezí, protože jak původně byli zvyklí na normální, tak to bezlepkové prostě není ono
jinak bezlepkové pečivo nově mají u nás i třeba v hyper albertu.. a mají ho tam dopékané a je moc dobré.. občas bochník koupím a cenově to taky není taková darda... ale kolem 30-40 Kč.
Předchozí