| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Často to vypovídá víc o vnitřku toho člověka, než o vnějších podmínkách.

Je vědecky dokázaný (bacha, ne britskejma, ale švýcarskejma a jinejma vědcema :-)), že lidi cítěj uspokojení v situaci, kdy jsou subjektivně v roli spravedlivě trestajícího. A to i v případě, že se to odehrává jen v duchu, nebo v nepřítomnosti "obžalovanýho". Tzn. třeba při nadávání na vládu, na EU, na kde co. Pocit uspokojení je větší, pokud člověk sám sebe staví do co nejvíc subjektivně spravedlivý role, takže vhodný je pasovat se do role oběti, ideálně bezmocný. Natvrdo si myslím, že u spousty stěžovatelů jde o tohle, pravděpodobně ne vědomě - asi jako když si někdo (třeba já) dává kousek čokolády (nebo panáka...). A že jsou na to některý navyklí, prostě si šlehaj pravidelnou dávku. Fakt, fakt.

Že jsou u nás některý lidi oběti, nezpochybňuju, že jsou některý bezmocný oběti, nezpochybňuju, zas tak moc jich ale není, že u nás je hodně věcí špatně, dokonce velmi špatně, nezpochybňuju a oči před tím nezavírám. Je možný, že se to u spousty lidí vypěstovalo předáváním z generace na generaci, od Mnichova, přes okupaci, padesátý léta, osmašedesátej a normalizaci a i dál, nicméně jsem přesvědčenej, že u mnoha lidí je to prostě podvědomej návyk. Mě stačí jet dvakrát za den sem a tam tramvají přes Prahu a mám dojem, že to slyším to v jednom kuse, snažím se neposlouchat, ale ty stěžovatelský typy bejvaj dost hlasitý a uši zavřít nejdou.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 8-4= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.