Přidat odpověď
Tohle je jen pro silné žaludky: Lejla Abbasová vysvětluje, jak vypadá ženská obřízka
5. března 2014 7:54
Náboženské rituály jsou různé, některé ale opravdu děsivé. K nim patří tradice ženské obřízky, která bují zejména v afrických zemích. Právě dívkám, které před ní utíkají, se snaží pomáhat nadace, kterou vede Lejla Abbasová (36).
.
"Nechci bojovat proti rituálu jako takovému, na to nemám možnosti ani právo. Ale chceme pomoct holkám, které utečou a pak skončí někde na ulici. Pomáháme jim, aby našly uplatnění, vydělaly si peníze. Měli jsme kadeřnické dílny, teď rozvíjíme jejich talent ve šperkařství, výrobě korálků," vysvětlila Lejla, která svůj projekt s názvem Komunikace představila při dražbě fotografií, které v rámci projektu vznikly a které vynesly na jeho podporu 138 tisíc korun.
"Byla jsem sama překvapená, když mi to, že obřízku mají za sebou, svěřily i některé moje kamarádky. Díky migraci už není ani v Česku výjimkou. Existuje lékař, který školí zdravotní sestry, aby nebyly v šoku, když dívku po takovém zákroku uvidí. Musí se s nimi zacházet úplně jinak, mají jiný přístup ke gynekologům a mužům obecně," vysvětlila.
A jak si vlastně máme obřízku jako laici představit a v jakém věku ji dívky podstupují? "Je to různé, podle kmenů a zemí. Dívky ji podstupují mezi šesti a osmnácti lety. Někdy jim ji dělají před svatební nocí jako dar manželovi, jindy těsně po ní," začala Leila a to, co vyprávěla dál, je jen pro silné žaludky.
"Jde vlastně o odstranění ženských vnějších genitálií, a to ve velké většině v naprosto otřesných hygienických podmínkách. Nejhorší, a bohužel nejrozšířenější je takzvaná faraonská obřízka, kdy jsou odstraněny veškeré vnější genitálie, a navíc je zašitý poševní vchod až na maličkou dírku pro krev a moč," popsala.
"Taková dívka velmi těžce snáší pohlavní styk, při každém koitu je natrhávána, následují srůsty, někdy i vykrvácí. Příšerný je pro ni porod," uzavřela. ■
Předchozí