Laime má ale naprostou pravdu. Mně to přišlo naopak velice arogantní od Yanky.
Od toho "člověka, co kydá saláty" opravdu nečekám, že mne bude učit a vychovávat, jak mám mluvit správně česky a jak mám správně formulovat svou žádost o salám.
Nechápu, proč ublíženě křičet, jestli "ten podčlověk smí dýchat"? Samozřejmě, že prodavačka salátů je stejný člověk jako já a já jako zákazník se k ní musím (a chci) chovat slušně, ale ona by si měla uvědomit, že její úlohou je dát mi tolik deka takovýho salámu, jakej si řeknu, nic víc, ne dohánět si na mně svoje nenaplněný ambice.
Pokud ji to moc prudí,nechť vystuduje nějakou školu a jde třeba učit češtinu. Jestli to udělat nemůže nebo nechce, tak ať se v práci drží svého kopyta, případně to zařídí tak, aby to zákazníkovi co nejvíc usnadnila.
Taky říkám "dejte mi deset deka tady tý šunky" a ne vždycky specifikuju, jestli od kosti, lázeňský nebo jaký, protože to tam často není napsaný/není k přečtení/je to pod mou rozlišovací schopnost. Prodavačka většinou ukáže přímo vidličkou na tu danou šunku a já to odsouhlasím. Dodneška mě nenapadlo, že by to pro ni měl bejt nějakej problém. Kdyby byla slušná, milá a řekla mi hezky, že by uvítala, abych přímo jmenovala, co chci, tak bych se asi i posnažila, ale pokud by to pojala tak, jako že jsem debil, když jen ukážu, tak bych se ni zvysoka vykašlala. Jak se do lesa... znáte to.