| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Kafe z džezvy je lepší prostě proto, že káva se musí provařit. Tzv. turek, jen zalitej horkou vodou, je při stejným množství kávy slabej a při větším zase nedobrej, moc hořkej a k tomu takovej nakyslej.

Ovšem je pravda, že s kávou, co je u nás k dostání, toho stejně moc nevykouzlíš. Jedno s jakou – českou, německou, holandskou, levnou, drahou… Leda asi s lepšíma espresso kávama. Vím, že fajnšmekři se přou o tu a tu odrůdu a odhalujou jejich chuti a vůně jako u vína, do takovejch výšin jsem nedospěl.

Základ je, že káva má bejt čerstvá, pražená tak akorát, čistá a najemno umletá. V naprostý většině u nás koupíš kávu, která v lepším případě čerstvá může bejt a nemusí, protože zatavením do pytlíku se dosáhne toho, že žlukne až po roce nebo co já vím. Ale čerstvá bejt nemusí, je určená k dlouhodobýmu skladování. Můžeš tomu drobet pomoct tím, že ji hodíš do džezvy na plotýnku na pár vteřin nasucho, aby se trochu rozvoněla. Pražená bejvá ve velkých objemech, a aby se dosáhlo toho, že bude tutově upražený každý zrno, přirozeně je jich spousta přepraženejch. S tím nic nenaděláš. I v drahejch kávách zbejvá spousta šlupiček, to jsou takový ty lodičky, co plavou na hladině a musej se na ně nasadit zubní cedítka. Ani s tím nic nenaděláš. Najemno umletá bejvá tak podle nápisu na pytlíku. Opravdu jemně umletá je taková, že lógr z ní vypadá jako blátíčko z jemnýho jílu. Když obrátíš šálek dnem vzhůru, rozteče se stejnoměrně dolů po stěnách a ta troška nedopitý tekutiny v něm vykreslí obrazce – z těch se věštívalo. Z káv, co jsou u nás (resp. na sever od Alp) běžně v prodeji, bys vyvěštila leda tak bobek, protože lógr by jako bobek spadnul dolů. Řešením je kupovat zrnkovou a mlít sama, nejlíp vždycky jen trochu.

Ale když už, tak vařit v džezvě se dá na mnoho způsobů… dát kávu do studený a zahřívat k varu i vodu přivést k varu a nasypat kávu. Podstatný je, že voda s kávou by neměla vřít, měla by se jen udržovat u bodu varu. Lepší je nejdřív dát menší množství vody a přilejvat postupně další horkou vodu, ideálně přes lžičku (lžičku naplocho, na ní leješ vodu a ta se kape do stran). Nakonec se dá stejným způsobem zastříknout kapkou studený vody, lógr tím klesne ke dnu. Radívá se i přivést k varu, odstavit a znovu přivést k varu (případně totéž dvakrát), ale to je prakticky totéž, jako to dolejvání vody. Slouží to ovšem taky hlavně k tomu, aby naběhla pěna, ale je ti to k prdu, pokud káva není čerstvá, dobře upražená a fakt jemně umletá. Při vaření pomalu promícháváš, tím bráníš rychlýmu varu. Žádná věda to vcelku není, samozřejmě si z toho vědu udělat lze, podobně jako z vaření čehokoliv jinýho, je spousta lidí, co maj nějaký svý tajný triky a vlastní vymakanej způsob vaření, buď na to přišli zkušeností, nebo jim to poradila tetička atd. Ale vcelku na tom nic není, není to věc pro ujetý blázny, mnohem spíš jde o tu použitou kávu.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 3+2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.