Zefýr, píšeš, že "za překročení míry následuje trest..." - to mě docela zajímá - jaký trest? Protože já mám dítě, které je odmalička prakticky nepotrestatelné - dát na zadek, poslat do pokoje, zakázat oblíbenou činnost, nebo zabavit nějakou oblíbenou věc - to prostě nefunguje, jen pohodil hlavou a klidně si vzal něco jiného, bylo mu jedno, že něco nebo někam nemůže, v pokoji prostě nezůstal, to bych ho tam jedině musela zamknout a to zase ve vzteku bouchal do skleněných dveří...slibovat odměny, když něco bude nebo nebude dělat, to taky nefungovalo, když to bylo něco, co se mu nějak zásadně příčilo, tak jsme mohli slibovat cokoli a bylo mu to jedno, prostě to neudělal...absolutně na něj odmalička nikdy neplatilo "uděláš to a to protože jsem to řekl(a)....", vždycky musel vidět jasný a smysluplný důvod, proč něco má nebo nemá dělat... a takovýhle je snad od narození, nikdy na něj nefungovaly takové ty běžné finty co jsem slýchala od jiných rodičů....on dokáže být úžasný, vstřícný, pomáhá nám, je zlatý...ale když ho to chytne, tak je to jak kdyby to bylo úplně jiné dítě - prostě Jekyll a Hyde, jak tu někdo už psal