"Pokud je slavíš s širší rodinou - a teď chápu, že tohle ty nemusíš znát, vzhledem k tvé situaci"
co prosím? jako fakt mě nevychovaly srny, jak myslíš, že jsem trávila vánoce nebo proč předpokládáš, že bych to mohla nevědět?
A teda chápu, že někomu můžou vadit "univerzální dárky ze slušnosti" od těch nejbližších (i když si myslím, že u těch "vzdálenějších" je to naopak dobrý, protože to neberu jako "povinnost", fakt chci toho člověka potěšit, a když mu koupím kvalitní voňavý mejdlo, tak mi to přijde lepší než se mu trefovat do specifickýho vkusu, když se s ním nevídám tak často, abych VĚDĚLA).
Ale u těch nejbližších tomu jde snadno zabránit třeba "dopisem Ježíškovi". Jako já chápu myšlenku "nekupovat dárky za každou cenu jen proto, že jsou Vánoce", ale u těch dětí přeci jen dávám přednost zafixovat jim to, že při určitejch příležitostech se dárky dávaj a že jiní lidi je očekávaj a že je standard je očekávat.
Pak sem totiž píšou holky s tím, že ony vymýšlely Ježíška pro celou rodinu a samy od manžela nedostaly pod stromeček NIC. Což mi přijde teda dost drsný a říkám si, jak to, že ten manžel NEVÍ, jaký jsou zvyklosti, a k čemu ho asi vedli doma? (To není totéž, jako kdyby se se ženou DOHODLI, že si nebudou nic dávat)