Přidat odpověď
Okurka (někdo loupe, někdo pouze vidličkou udělá hluboké rýhy podélně do slupky; já loupu) se nakrájí na velmi tenké plátky, používám mandolinu. kolečka se posolí, zalijí bílým vinným octem a aspoň půlhodinu takhle nechají v lednici. Pak se okapou a případně osuší papírovou utěrkou, aby nebyla mokrá.
z plátků bílého chleba se okrájí kůrka (lépe sehnat takový ten větší a nadýchanější, ale stačí i tousťák), potře se buď pouze máslem, nebo máslem vyšlehaným s trochou smetanového cream cheese, nebo lze přidat ještě trochu soli a pokrájené pažitky (ale pro mě je tam pažitka už navíc, bez ní lepší), poklade se kolečky okurek ve 2 - 3 vrstvách a přiklopí druhým namazaným (nesmí být nenamazaný, jinak od okurek nechutně zmokvá) krajíčkem. Jiná varianta je taky jedne krajíček máznout máslem, druhý cream cheese, nebo oba pouze máslem, nebo oba pouze cream cheese. Mně chutná víc, když je máslo v převaze.
A překrojí se na trojúhelník. Já krájím ještě jednou napůl na menší trojúhelník, to je k čaji lepší velikost.
Když chystám předem, nechám nepřekrájené čtverce a rozkrojím až těsně před podáváním, aby se sendvičům nekroutily okraje.
Ona je to taková obyčejnost, ale vážně jsou moc dobré.
Předchozí