| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Samozřejmě, v 18ti letech a 5ti měsících jsem se stěhovala z domova na VŠ - privát, později kolej, do Brna, tj. asi 300 km. Rozhodně jsem nebyla jediná. Brno bylo zvoleno schválně, protože v Praze bych byla blízko k domovu a bylo by logické bydlet doma.

Dostala jsem kapesné (právně výživné) a zbytek peněz jsem si vydělávala na brigádách, později v normální práci na částečný úvazek, kam jsem chodila při studiu. byli jsme tam skoro všichni vysokoškolští studenti (Vč. studenta medicíny, který chodil holt ráno na kliniku na praxi, v poledne na přednášky, odpoledne - večer do práce). Já, jako student práv, což obecně lidi považují za pohodovou vejšku, jsem chodila do školy hlavně na povinné semináře, na přednášky v podstatě vůbec, tj. do práce buď také po odpolednech - večerech-víkendech, nebo přes přednáškové dny. Už je to dost let zpět, ale už v té době jsme si rozvrh skládali sami, přes internet na začátku semestru, takže jsem se snažila narvat si semináře třeba do dvou dnů od rána do večera a zbytek mít volno nebo naopak na každý den třeba jen na dopoledne a každé odpoledne mít volno.

Nevolila bych jinak, je to holt už život a ne dětství s maminkou za zadkem. Bylo to náročné, nikoli pohodlné, atd.

Peníze jsem dostávala předem dané, jestli si najdu privát tak či onak drahý už byla má volba, stejně tak jestli a jaké si koupím jídlo atd. Bez brigád bych nepřežila finančně, to rozhodně ne. Ale studovala jsem VŠ jako jediná z dětí + matka samoživitelka, hanbou bych se propadla, kdybych si měla říkat o víc peněz. Kdo chce, hledá způsob a nefňuká.

Osobně si myslím, že v těch letech (promovala jsem 2002) nás většina si na studentský "život" vydělávala, málo kdo byl na tom tak, že mu celé potřeby zaplatili rodiče kapesným (či výživným) a že nemusel chodit po brigádách.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 8-4= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.