Přesto by mě u těch filmů nenapadlo asi pitvat nějaké přesahy a vzorce. Doufám, že jste mi to nenarvali do hlavy Na "Hromnice..." mám tiež rada (už to dlho nešlo)
. Ale teda nehnevajte, čo je to za logický nezmysel, aby sa ten istý deň toľkokrát opakoval ?? Zásadne to "posolstvo" filmu znehodnocuje!
A to isté musí platiť aj pre, ako inak, dobe poplatnú komédiu "Zítra vstanu a opařím se čajem". A vlastne na celú filmovú (nedokumentárnu) produkciu! A nielen filmovú. Postihnutá je celá svetová ľudová slovesnosť, rozprávky, báje, legendy, divadlo a beletria od svojich počiatkov, všetko, kde sa k slovu dostáva fantázia a umelecké výrazové prostriedky!
Pochopím, že sa niekomu nejaká Anna alebo Vašek nepáči (je to vec vkusu), ale podsúvať týmto komédiám tak výraznú poplatnosť dobe a tak preceňovať význam nejakých stereotypov, ako sa to deje tu, je podľa mňa už mimo. Tieto komédie sú pozerateľné i dnes práve vďaka tomu, že sa snažili "poplatnosti" v max. miere vyhnúť. Kto tu tvrdí, že sú výrazne poplatné dobe, nemá ani potuchy o tom, čo sa vlastne za socíku vysielalo a má dosť skreslené predstavy o filmovej a TV produkcii tejto doby.
Keby sme tu chceli urobiť rebríček najväčších socíkovských shitov, tak by si bol problém vôbec na ne spomenúť, tak hlboko upadli do zabudnutia...