"Ježišmarjá Eudo, i kdyby byli ti tvoji emigranti prolhaní do morku kostí, tak faktem zpstává, že museli EMIGROVAT a nemohli jen tak odejít."
jaky moji emigranti? Takovemu druhu lidi se vyhybym, co muzu, neunavuju se zbytecnymi diskuzemi o tom, jaci ubozaci byli, kdyz jeste k tomu vi, jak to bylo ve skutecnosti.
"Navíc co chceš vykládat lidem, jejichž rodinám komunisti UKRADLI různý věci a odeslali je v lepším případě "jen" dělat nekvalifikovanou práci?"
Ja nekomu neco vykladam? Reaguju na ruzna tvrzeni, ktera se tu pisou a o kterych vim, ze to bylo jinak.
"myslíš, že třeba můj dědeček si vymyslel, že mu zabavili drobnou živnůstku a ukradli mu baráček?" Myslis, ze muj dedecek si vymyslel totez? Ale opakuju - reaguju na hlavne TVA tvrzeni o ruznych zakazech a postizich.
"že moji rodiče necestovali jen tak z plezíru, protože se jim nechtělo? že se báli mluvit o politice přede mnou, abych to někde ve škole neprokecla, tak to znamenalo, že byli jenom zbytečně podělaní?
"
No, mozna docela, ze jo. Podelanych byla kvanta lidi. Mluvilo se prede mnou o cemkoli. Muj otec emigroval, matka necestovala, protoze hlavne diky tomu, ze byla diky otci samozivitelka na to ani nemela, dokud jsem nezacala vydelavat i ja. To jsem ji pak zaplatila cestu do Bulharska. A pak jsem si vyplnila zadost o dolozku a dostala povoleni. Ze to nekomu nedavali, k tomu nemam vysvetleni. Ja jsem z Prahy, zadost jsem vydycky podala na stejnem miste. Lidi tam sedeli ruzni.
"A to se nám vcelku nic nedělo, jiní na tom byli hůř, a jsou to svědectví z první ruky." Zrovna tak, jako moje, mozna jich mam o hodne vic, vyborne k porovnani, co lidi rikaji a kdy a komu.
"Jak si myslíš, že tvoje informace, že ani na Západě to nebylo vždycky 0K, můžou tyhle věci zmírnit?"
Jen na okraj, abych pripomnela, proc jsem se vubec namahala to napsat: Nepisu tu nic o nejakem zmirnovani tragedii. Pisu uplne jasne, ze kdyz se vzpomina na doby po valce do tedka, ze takovy rozdil mezi zivotem lidi v CSSR a na Zapade v te dobe NEBYL, co se t
Předchozí