Přidat odpověď
Margotko, dyslexie atd. jsou VÝVOJOVÉ poruchu, způsobené nerovnoměrným dozráváním spojů v mozkové kůře. Drtivou většinou jsou rehabilitovatelné a ten, kdo v dětství cvičil a dělal, co je třeba, je v dospělosti kompenzovaný. Občas se splete, jako každý. Někdy trochu hůř čte, má o chloupek horší skóre v rychlosti a porozumění. Dysgrafici většinou nepíší ani v dospělosti překrásně, pokud musí psát spojitě, ale zvládnou psát čitelně a se základní úpravou.
Já třeba jsem dys všechno včetně dnes oblíbené a dříve neexistující dyskalkulie a dyspraxie. Udělala jsem vysokoškolskou zkoušku z matematiky i fyzikální chemie, momentálně bez výhrad hospitujících nadřízených vyučuji tělesnou výchovu. Zvládám pravopis i stylistiku a psát si z přednášek rukou poznámky, ze kterých se učím. Vedu čtenářský kroužek, který nestačí pokrýt všechny zájemce, mám nával proto, že prý hezky předčítám a vybírám dobré knížky.
Můj syn, jehož dysgrafické projevy se staly materiálem odborné publikace, jakožto obzvláště extra a jedinečně DYS, je nyní kaligraf a výtvarník.
Takže to je zpráva pro maminky dyslektiků a ostatních dys- výjimečností. Je to řešitelná a dočasná věc, metody nápravy jsou k dispozici od osmdesátých let minulého století.
Předchozí