Přidat odpověď
Neviděla jsem ten návrh. Ale mělo by to (logicky) mít 2 stránky věci: 1) pracovně právní - tj. v podstatě to "držení místa" (tj. asi by šlo o překážku v práci na straně zaměstnance), počítám, že platit nic zaměstnavatel po dobu té překážky nemusí a 2)nárok na dávku z nemocenského pojištění - tu by teoreticky měl mít každý, i kdyby se nedohodl se zaměstnavatelem (resp. zaměstnavatel by neschválil tu překážku, pokud by toto právo měl) a třeba ukončil pracovní poměr. Jestli ten, kdo nebude mít souhlas zaměstnavatele nedostane ani ty "peníze z pojištění", tak to fakt nevypadá moc fér - protože jinak je všechno stejné - člověk přestane pracovat tj. platit daně a pojistné a bude se místo toho o někoho starat (tj. snad šetřit nějaké jiné "veřejné" peníz)? Ale fakt jsem návrhy nečetla, jen různé články v novinách.
Jo, a pevně doufám, že odpověď na tvoji titulní otázku se nebudu potřebovat dozvědět ještě hodně dlouho; v současné době myslím, že na krátkou dobu ošetřování bych asi mohla využít rozsáhlejší home office, na delší dobu by to nešlo, zaměstnavatel by musel někoho místo mě vzít, je nás málo.
Předchozí