Já vlastně o airsoftu moc nevím, já chodím střílet na střelnici s ostrýma, airsoftku mám doma jenom kvůli dítěti
a to se věnujeme jen terčové střelbě. Brýle každopádně, přičemž pro terčovou střelbu to stačí, eventuální odražené kuličky nemají dost energie, aby prosekly třeba tvář. Jinak se doporučuje chránit i zbytek těla, ale to bych se spíš zeptal na nějakém airsoft fóru, s tím zkušenost nemám.
Co se týče dilema plyn vs. elektro, myslím že záleží model od modelu a že je potřeba se podívat na takticko-technická data, případně vyzkoušet, půjčí-li kamarádi atd., a co od toho vlastně očekávám.
Co se týče "účinnosti": 6 mm kulička bude vážit asi dvě desetiny gramu, což odpovídá energii 1 J při rychlosti 100 m/s (4 J při rychlosti 200 m/s, což už je hodně; úsťová energie u vzduchovek se pohybuje od 4 do 16 Joulů). Na druhou stranu ve srovnání s brokem plastová kulička rychle ztrácí energii (při rychlosti 100 m/s je decelerace 6 mm kuličky ve vzduchu za normálních podmínek asi 30 m/s^2). Smysluplnost všech výpočtů se ale odvíjí vždy od toho, jak bezpečně bude s airsoftkou zacházeno.