Přidat odpověď
No, celkem souhlasím se Z+2, velké akce jsou vždy příležitostí, přiúčtovat něco navíc, myslím, že to reálně hrozí všude, je třeba s tím spíš počítat...
U velkých akcí objednáváme jídlo předem, pokud je to s jídlem, nebo raut - i na ty máme vždy položkový rozpočet - tj. např. 100 miniřízečků á 15 Kkč, 50 grilovací klobásky á .. atd., s předem sjednanými cenami. Tam se platí vše, co se na raut dá, takže hrozí akorát tak to, že to neodhadneš správně, něco zbyde, něco bude chybět (např. na poslední akci kachní játyrka na grilu ve slanince se vyžraly během 15ti minut do poslendího drobku, naopak zbylo třeba 20l guláše a tak...).
Problém s pitím je vždycky - nejvíc se mi osvědčil koncept "nápojový švéďák" - tj. sjedná se předem, kolik lahví čeho chceme připravit (alko i nealko), tvrdý alkohol nepodáváme, z alkoholu jsou tam láhve vína a pivo. Pak při převzetí prostor (přijdeš dřív) to "od oka" spočítáš, zda je tam to, co bylo domluveno. Hostí si pak berou sami z toho švéďáku, když něco dochází, tak "doobjednáš", zase tedy konkrétně, třeba - přidejte ještě 20 lahví vody...
Tak to uhlídáš nejlíp, nakonec se "odečte", co se nevypilo - láhve nejsou otevřené, takže není žádný problém...
Pokud si každý u stolu objednává vlastní pití u číšníka, je to akce na celé odpoledne nebo večer, objednávají si i u baru atd., pak je to neuhlídatelné a s tím, že připočítají víc, než se reálně spotřebovalo, bych spíše počítala. Všude.
Předchozí