Marko, vzpomněla jsem si, jak lidé na FB sdíleli výzvu rodičů chlapce s PAS. Nosil jedny jediné tepláky, jiné kalhoty odmítal. Byly z Tchiba, tak sháněli ty stejné, co nejvíc, i ve větších velikostech.
Děti jsou různé. Neuro(a)typie je škála, jo, kvůli diagnostice jsou stanoveny určité hranice, ale i dítě, které nespadne do diagnózy (nejen PAS), může být v nějakém ohledu přecitlivělé. Samozřejmě je to každého věc, moje nastavení je takové, že nebudu dítě trápit jen proto, abych mohla vést silné řeči o odolnosti vůči vrtochům. Taky jsem byla dítě, taky jsem se trápila, a připadá mi, že to není tak dávno. A jenom proto, že všichni kolem předpokládali, že když jim nevadí to a to (škraloup v mléce, košile z umělé hmoty, silonky, čerstvě ostříhané nehty, tlachání o ničem,...), tak to přece nesmí vadit ani nikomu jinému, nota bene dítěti, to má přece jen držet ústa a krok, a nevyčnívat z davu.
Myslím, že nejsi krutá, spíš jen máš štěstí na neurotypické děti. Kdyby ne, už by tě asi přiměly tvůj přístup přehodnotit. Moje kamarádka má syna, který skoro nic nejí. Nemá dg. (i když podle mě by řádná diagnostika ADHD asi odhalila). Není to žádná měkká bezhraniční matka, ale nakonec pochopila, že on to tak prostě má. Je jen málo těch, co to pochopí, ač to nezažijou