Mně jsou proti mysli takový věci, že si nevěsta přesně nadiktuje, jaký šaty maj mít družičky, a vůbec všechny náklady, který by hostům NADIKTOVALA, včetně svatebního daru.
Ale už by mě třeba nenapadlo chtít po nevěstě, aby zajišťovala a platila hostům (pokud se nejedná o nemohoucí starce nebo invalidy) cestu na místo. U přespání váhám, protože na jednu stranu je dobrý něco nabídnout, na druhou stranu chápu, že k nevěstě a ženichovi domů se všichni nevejdou a na zaplacení hotelu už třeba nemusej mít prachy (ale ty hosty by tam i tak viděli rádi).
Pokud jde o dopravu na místě, tak bych se vždycky jako host zajímala, zda se můžu zapojit a pomoct. Přijde mi zbytečný najímat x taxíků, když to lze zvládnout svépomocí. My jsme to tak na svatbě měli, že hosté jeli vlastními auty z obřadu na hostinu, na tom nic špatného nevidím.
Všechno je to přece o dohodě a rozumnosti těch lidí, jako nevěsta určitě nebudu na hostech vynucovat nějaké dary, ale zas jako host nebudu mít ten přístup, že "tady jsem, nakrmte mě, pobavte mě, zajistěte mi ubytování a dopravu, a nic po mně nechtějte, považujte si za čest jen to, že jsem se uráčila přijít".