Abych měla jídla rychle a přitom to odpovídalo mým představám o přijatelné kvalitě, tak si musím dělat přípravy předem. Které sice nezaberou moc času, ale musí se prostě myslet torchu v předstihu. Např. dnes jsem k obědu dělala polský chlodnik (pro 2 dospělé a 7 dětí, tj. odhadem tak 5 dospělých porcí) a vešla jsem se pod 10 min. Ale jen proto, že červenou řepu jsem si předvařila včera večer během koupání dětí, a vejce natvrdo jsem uvařila ráno, když jsme snídali. Dělat to od píky, to by mi teda trvalo o dost déle, i kdybych řepu dusila rovnou nastrouhanou.
Podobně třeba jednou začas koupím celý pytlík cizrny, fazolí či ččočky, celý ho v papiňáku uvařím a do mrazáku napytlíkuju porce. A pak snadno udělám třeba cizrnový salát (zmrlzlou cizrnu přeliju horkým nálevem z vinného octa, cukru, soli, pepře a oleje, ona se tím okamžitě rozmrazí, ochutí a zároveň tím se ten nálev vychladí, tj. je to hned k použití) v různých variantách.
Podobně mám namrazené fazole, udělám rychlou omáčku z cibule, česneku, rajčat čerstvých nebo konzervovaných, římského kmínu, muscovado, kakaa a chilli a do toho hodím rozmrznout ty fazole, v MW rozehřeju tortilly a taky je to rychle.
A takhle mám leccos, takové domácí polotovary, které mi umožňují uvařit fakt rychle, i do té bájné čtvrthodiny, když je to nutné.
Chtělas recepty, tak recept na chlodnik tady v mém článku z minulého týdne: http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/polevky-a-chutovky/studene-polevky-pro-horke-leto-gazpacho-vichyssoise-a-chlodnik/
Cizrnový salát - různé varianty, na fotce ta horkým nálevem zalitá cizrna, přimíchaná různá čerstvá zelenina, zalito trochou smetanového jogurtu s česnekem a petrželkou a navrch jsem opekla malé kousky lososa, doba přípravy pro 4 lidi se vešla do 15 min
![]("https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/20507541_1932008877047768_2429831610195705904_o.jpg?oh=674ef8343809ac39b044d1282f0a70b3&oe=59F1FF36")
jiná varianta:
- cizrna (ten teplý nálev ne s bílým vinným, ale s balsamico octem), rajčata, mozzarella, bazalka, pepř, olivový olej - "rozšířené" caprese
- cizrna, teplý nálev jen soli a trochu vody, ve které krátce povařím mrazenou kukuřici a pak to zaliju a tím se teploty srovnají, zvlášť hrst koriandru hladce rozmixovaná s trochou česneku, limetkovou (citronovou) šťávou a slunečnicovým olejem, to promíchat, přidat krájené avokádo a papriky
Jeslti chceš inspiraci, tak denně na facebook dávám jídlo, které ten den vařím, a pokud je to něco promyšleně rychlého, tak tam rozepisuju, jak si udělat přípravu, jak to zorganizovat, aby to bylo opravdu rychle. Jinak samozřejmě vařím i pomalu, nespěchám denně, takže jsou tam i pomalá jídla:)