Ahoj,
předesílám, že mám zkušenosti leda tak s teflonem.
Potřebuji koupit novou pánev a mám anémii. Vím, že z litinového nádobí se železo vyplavuje v malém množství, ale i tak to chci zkusit. Vím, ze nejvíce se vyplavuje z kyselých potravin, ale netuším, co se stane s pánví, když do ní dám rajčatovou omáčku, zelí nebo něco podobně agresivního.
Starší nádobí, které už má vytvořený přirozený nepřilnavý film, pouští železa méně nebo skoro žádné. Znamená to, že bych měla jít proti všem doporučením a mýt nádobí v Jaru, aby se ten film nevytvořil? Co se s takovou pánví stane? Bude požitelná i na něco jiného?
Na netu jsou i rozdílné rady, jak ten film vytvářet. Někdo radí zapékat prázdnou naolejovanou pánev hodinu v troubě. Fakt?
Jak se o své nádobí ze surové litiny staráte vy? A můžu ho nějak využít při pečení chleba nebo pizzy, když tak dobře sálá teplo?
Díky :)