Ty do sebe chceš dostat železo z litinové pánve? Wow!
S odpuštěním mi to připadá dost ujetý, ale pokud teda trváš na tom, že budeš vařit přímo na litině, tak bacha, značná část litinového nádobí má zevnitř smalt. To bys pak mezi kýženým železem a jídlem měla dost neprostupnou bariéru.
Kromě toho bacha, až asi na 3 značky se veškerá litina vyrábí v Číně a tam máš vždycky riziko, že není uhlídané složení. Jen tak mimochodem jsem nedávno koukala na nerezové flašky na pití pro děti – ukázalo se, že hodně jich obsahovalo olovo.
2 nečínské značky máš s emailem (Staub a Le Creuset), tuším, že akorát Skeppshult je bez povrchové úpravy a vyrábí se v Evropě.
Doporučuje se mytí v ruce, osušení, naolejování, uložení. V myčce to jde, ale když dáš za hrnec pár tisíc, tak se ho pak té mycí bestii bojíš svěřit.
(Kup si Staub, je krásnej a železo v lékárně.)