Přidat odpověď
Jestli zrovna ty budeš mít problémy s početím, to nikdo nevíme. Ale pokud ano, je pravděpodobné, že by byly, i kdyby ses snažila otěhotnět už v 25 (jen by bylo víc času na případné řešení). Začít zakládat rodinu kolem 30 je úplně běžné, pro úspěšnost a statisticky větší pravděpodobnost zdravého dítěte je sice vhodnější věk kolem 20, ale jestli otěhotníš v 31 nebo ve 32, to už asi vyjde nastejno.
Za mě určitě lepší mít ve 32 dítě s partnerem na celý život než otěhotnět ve 22 neplánovaně s někým, koho ještě pořádně ani neznám, bez zázemí, vzdělání, finanční soběstačnosti.
My jsme začali s dětmi ve 28 s tím, že taky může trvat rok dva tři, než se zadaří. Za čtvrt roku jsem byla těhotná, o dva roky později jsme jen tak mimochodem počali další dítě o měsíc dřív, než jsme plánovali, a potřetí (ve 33) jsem otěhotněla asi dva týdny od rozhodnutí, že to nebudeme odkládat a do práce se zatím vracet nebudu.
Je to samozřejmě individuální, ale obecně si myslím, že záleží víc na tom, jaký je tvůj životní styl - dostatek pohybu a pobytu venku, zdravá strava, málo stresu a psychická pohoda - než jaký je tvůj kalendářní věk. A pokud není ideální, můžeš ten rok využít ke změně k lepšímu.
Předchozí