Přidat odpověď
Problémy mohou mít i větší zemědělské společnosti.
Tam se totiž musí "uživit" více zaměstnanců, a to i mimo sezónu.
Traktoristi, opraváři, pracovníci v rostlinné výrobě a živočišné výrobě i THP.
Kromě mzdových nákladů jsou to i další náklady na energie, budovy (kanceláře, šatny) a další, což ten soukromý zemědělec nemá.
A pokud srovnáme výkupní ceny zemědělských produktů v rostlinné výrobě:
například potravinářská pšenice v roce
2010 3392 Kč/tuna
2013 5288 Kč/tuna
2016 3703 Kč/tuna
brambory konzumní
2010 4237 Kč/tuna
2013 5814 Kč/tuna
2016 5165 Kč/tuna
semeno řepky olejné
2010 7737 Kč/tuna
2013 10949 Kč/tuna
2016 10128 Kč/tuna
u zeleniny je situace ještě horší
výkupní cena u celeru byla v roce 2010 11,50 Kč/kg, v roce 2016 jen 8,84 Kč/kg
u petržele klesla z 18,20 Kč/kg na 16,57 Kč/kg.
Zemědělci by na trhu šanci neměli, pokud by museli cenu upravit podle hospodaření bez dotací.
A úplně zarážející je, pokud srovnáte výkupní cenu třeba pšenice v 90. letech a nyní... A porovnáte to s nárůstem mezd, energií a dalších nákladů.
-----
Já to řeším tak, že zeleninu a ovoce na uskladnění kupuji od českých zemědělců. Jablka mám z Litoměřicka, brambory od soukromníka asi 40 km od nás, ostatní zeleninu kupuji od drobných zahrádkářů na trzích. Kupuji ji už pár let od těch samých.
Vajíčka máme vlastní, případné přebytky směňujeme s kolegy za jiné domácí produkty.
Předchozí