Přidat odpověď
Ad to ospravedlnění - no, právě existence menšiny v ostatních státech bohužel přímo k válce vedla (ano, dá se polemizovat, že by si Hitler našel něco jiného, to ovšem roli těchto menšin na tom, co se dělo, nezmenšuje). Takže se nedá říci, že to bylo neospravedlněné, naopak to byla snaha vyhnout se podobným problémům v budoucnu. Nicméně to mělo proběhnout jinak a rozhodně to neomlouvá excesy na civilistech během divokých odsunů...... Ovšem i vzhledem k těmto excesům je otázka, jak by soužití Němců a Čechů dál po válce vlastně fungovalo, ty emoce byly opravdu hodně vyhrocené, což asi není divu.
Mě by zajímalo, jak si kdo představuje, že by to tu dál po válce fungovalo. I antifašisté, kteří mohli zůstat, to leckdy neměli lehké. Bylo by lepší tu Němce nechat a udělat z nich občany třetí kategorie? Jak by se reálně řešilo napětí, které prostě logicky po válce existovalo a těžko by se eliminovalo? Já si nějak jiné funkční řešení v tehdejší situaci moc představit nedokážu.
Jinak ty největší odsuny se týkaly Polska, kde došlo k velkým změnám hranic a tím i k nutnému pohybu obyvatel.......
Někdy se prostě problematické situace jinak řešit nedají, přestože nemám ráda kolektivní vinu. My se na to koukáme v době, kdy je to dávno historie (pro nás), ale nedovedu si představit, jak by s Němci v pohodě koexistoval můj děda, který utekl z totálního nasazení a v Praze ho vytáhli z postele, aby šel před tanky a pomáhal rozebírat barikády.......
Předchozí