Bývalá radko, máš naprostou pravdu, právně sice mají dědici nárok, ale nikoli povinnost vyžadovat vyplacení podílu a přesně jako u vaší rodiny, tak i u naší a i u rodiny manžela je naprosto normální zohledňovat jakýsi "morální aspekt".
Moji rodiče pochází z více dětí a když moje teta si vzala k sobě stárnoucí a postupně invalidní maminku, se kterou dožila, bylo naprosto samozřejmé, že chalupu dostane teta. Po smrti babičky nikoho z ostatních sourozenců nenapadlo se dožadovat vyplacení svých podílů na tetě, která nikdy nevydělávala žádné velké peníze a v pozdějších letech musela zůstat doma aby zaopatřila maminku. A fakt to nebyla žádná havaj.
Manželovi rodiče už před pár lety přepsali dům na dceru s tím, že ona se o ně případně postará, kdyby už sami nemohli. My se snažíme maximálně pomáhat, ale přeci jenom bydlíme dál. Bereme to jako fér.
To samé moji rodiče. Jeden dům se prodává, nikdo tam nebydlí, na rozdělení jsme se shodli. Kdyby jeden z mých rodičů nedejbůh zemřel, ani ve snu by mě nenapadlo vyžadovat po pozůstalém rodiči vyplacení svého podílu za každou cenu Hanba by mě musela fackovat.
To samé bych očekávala v případě dědiců x a y v případě konzervy. Jak sama píše, s dědicem X mají tchánovci špatný vztah, bydlet tam nechce... Jako nezajímat se o rodiče, nestarat se o nemovitost a pak nakvačit k dědictví a tvrdě se ho domáhat jen k
a k
. Mluvím o dědicích v této story, nikoli o konzervě, aby se neurazila.
Pokud by vyplácení dědiců mělo tchánovce finančně zruinovat, bylo by od dědiců na místě se dědictví zřeknout, a obvzlášť, pokud se o nemovitost dosud nijak nestarali.
No, asi jsme nějaká divná rodina dle zdejší diskuze. To, co napadlo zakladatelku by u nás v rodině nikoho nenapadlo a pokud někoho ano s pochopením by se fakt nesetkal.