Achjo, zas jedna odbornice, co si myslí, že
na stejný pohyb vydá každý organismus stejně energie, takže tu hodnotu je možné najít v nějaké obecné tabulce,
a že se vší energetickou hodnotou přijatou v jídle a pití naloží každý organismus stejně.
Tak to prostě není. Když uběhnu deset kilometrů za hodinu, spálím u toho jiné množství energie, než když to tak uběhne sousedka.
Když tři lidi snědí guláš se šesti, tak první ho dvě třetiny zase vykadí, druhý spálí neefektivním spalováním, třetí dvě třetiny uloží do tukových zásob.
Žádná kalkulačka tyhle věci nespočítá.
Dále je individuální, po čem kdo tloustne a na čem naopak štíhle prosperuje. Pro někoho je dobré více tuků a bílkovin, pro jiného tvoří základ sacharidy. Když pojedou podle stejného rozpočtu makroživin, bude to každému fungovat jinak.
Svádí to ke konstatování, že jediná jistota je prospěšnost spousty zeleniny, ale ve skutečnosti jsou lidi, kteří ji špatně tráví
Výsledek dle mého je: každý si tu svoji cestičku musí prošlapat sám. Dát na svoji intuici, zkušenosti, inspirovat se články, zkušenostmi jiných... a najít si to svoje pravé ořechové